Stresul si anxietatea in vremuri de criza

Mai intai a fost pandemia care te-a determinat sa iti schimbi rutina zilnica si modul in care priveai lucrurile. Apoi, a venit vestea conflictului ruso-ucrainean. Ai inceput sa urmaresti tot ce se intampla, sa cauti modalitati prin care sa ajuti, sa le explici copiilor ce se petrece si, in acelasi timp, sa continui cu activitatile zilnice. Teama, stresul, anxietatea au inceput sa se insinueze incet, incet, iar tu sa le simti efectele. Nu te mai poti concentra, adormi greu si somnul este intrerupt si deloc odihnitor, nu reusesti sa te mai bucuri de lucrurile din jurul tau. Ce poti face pentru a gestiona caruselul de emotii care a pus stapanire pe tine? Ti-am pregatit cateva idei. Dar inainte de asta, pentru a putea tine sub control aceste simptome, ar trebui sa le intelegi.

Astfel, stresul se caracterizeaza prin stari de incordare, tensiune, disconfort psihic si este determinat de factori externi care sunt perceputi ca fiind agresivi, durerosi sau dificili. Anxietatea este o tulburare emotionala ce este caracterizata printr-o stare continua de nesiguranta si neliniste si mai ales de frica. Conform studiilor, aproximativ 25% din populatia lumii sufera sau a suferit la un moment dat de anxietate.

Semnele prin care recunosti stresul si anxietatea

  • Stari de ingrijorare excesiva;
  • Iritabilitate;
  • Atacuri de panica;
  • Modificari de somn sau de alimentatie (treziri frecvente, somn de proasta calitate, mtncat excesiv).

Cum poti gestiona eficient anxietatea si stresul?

Este important sa te gandesti cum ai putea controla propriile reactii emotionale la factorii externi care le provoaca. Iata cateva metode:

Adopta o rutina corecta a somnului

Incearca sa adormi si sa te trezesti la o ora fixa, fara a exista prea multe abateri de la acest program. Inainte de somn cu aproximativ 30 de minute, renunta la telefon si televizor pentru a-ti goli mintea de grijile din timpul zilei si citeste cateva pagini dintr-o carte. Pentru un somn odihnitor, iti recomandam BienDormir Rapid care ajuta persoanele cu tulburari de somn datorate starilor de neliniste, stresului sau tensiunii nervoase. Reduce oboseala, imbunatateste calitatea somnului, reduce perioada de timp necesara instalarii somnului si mai ales nu produce dependenta.

Mentine legaturile cu grupurile sociale

Suna, trimite mesaje sau chiar invita prietenii la o iesire pentru a facilita comunicarea. Discuta cu cei apropiati despre tot ce se apasa si nu-ti fie frica sa vorbesti despre ce simti. Inscrie-te in grupuri, chiar si pe retele sociale, cu hobby-uri si interese asemanatoare cu ale tale.

Mentine o alimentatie echilibrata

Este recomandat sa nu consumi dulciuri, fast-food in exces si mai ales cafea, deoarece anxietatea se accentueaza. Nu apela la alcool sau tutun ca mecanism de adaptare in situatiile stresante. O alimentatie echilibrata iti confera un stil de viata mult mai bun.

Practica zilnic exercitii de respiratie

Atunci cand lucrurile scapa de sub control, respira profund in 3 timpi, pentru ca acest lucru te ajuta sa reduci stresul si anxietatea.

Practica exercitii de meditatie

Tehnicile de relaxare si meditatie mindfulness te ajuta sa reduci stresul si anxietatea. Exerseaza posturi de yoga si o sa vezi rezultate.

Fa sport

Miscarea reduce stresul si imbunatateste dispozitia. Cu o plimbare prin parc cu cineva apropiat sau o ora de fitness iti poti mentine mintea ocupata. Poti sa-ti stabilesti un program pe saptamtna in care sa faci exercitii fizice, urmand video-uri sau chiar participand la clase.

Limiteaza timpul de expunere la canalele de stiri

Nu sta mereu cu ochii pe stiri, ci alege 2-3 momente pentru a te informa cu privire la ce se intampla.

Concentreaza-te pe aspectele pozitive din viata ta

Trece pe o lista lucrurile bune pe care le-ai facut si care ti s-au intamplat pe parcursul zilei. Optimismul alunga aceste starile proaste si te ajuta sa adopti o atitudine plina de speranta.

Pentru a putea face acest lucru in liniste, iti recomandam BienPlus Calm si Relaxare care ajuta la ameliorarea starilor de stres, neliniste, emotii negative, epuizare nervoasa, tulburari emotionale.

Apeleaza la sfaturile unui specialist

Cand anxietatea si stresul te acapareaza, poti opta sa discuti cu un psiholog.

Ai grija de tine si de cei aproape tie!

Distribuiti acest articol ...Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin