Strategii comportamentale pentru un somn neintrerupt si odihnitor

Simti ca nu mai poti? Jobul, partenera/ul, copilul, facturile, lipsa de timp pentru tine, termenele limita… te streseaza atat de tare ca ai ramas fara somn? Chiar nu esti singur in aceasta situatie. Conform statisticilor, o treime dintre adulti experimenteaza macar un episod de insomnie, au dificultati in a adormi sau treziri nocturne.

Potrivit datelor, mai mult de 50% dintre romani dorm mai putin de 7-8 ore pe noapte si peste 75% sufera de epuizare. Considerata una dintre cele mai raspandite afectiuni moderne, insomnia poate afecta sistemul cardiovascular, scadea puterea de concentrare si creste riscul de obezitate.

Si desi crezi ca va trece de la sine, realizezi la un moment dat ca starea de oboseala si slabiciune din timpul zilei a devenit constanta, incepi sa ai probleme cu atentia, nu te mai poti concentra pe nimic, iar memoria chiar nu te mai ajuta. Esti din ce in ce mai irascibil, mai impulsiv si cateodata chiar agresiv in reactii. Nu te mai simti motivat pe nici un plan, iar micile accidente si erori devin a doua natura.

Specialistii in somn recomanda o serie de strategii comportamentale prin care sa ne dezvoltam obiceiuri sanatoase care conduc la un somn neintrerupt si odihnitor, cum ar fi:

Patul, doar pentru somn si sex! Dormitorul nu trebuie folosit pentru munca, pentru cina sau pe post de cinematograf. Daca nu reusesti sa adormi intr-un interval de 20 de minute dupa ce te-ai culcat, iesi din dormitor si intoarce-te doar cand simti ca te-a luat somnul. Incearca sa te culci mereu si sa te trezesti la aceleasi ore si evita somnul de peste zi.

Tehnici de relaxare. Relaxarea musculara progresiva si exercitiile de respiratie pot reduce anxietatea asociata cu mersul la culcare atunci cand suferi de insomnie.

Restrictia somnului. Aceasta strategie isi propune sa te oboseasca suplimentar: te duci mai tarziu la culcare, te trezesti mai devreme si eviti sa adormi in timpul zilei. Toate acestea pe o perioada limitata, pana cand oboseala te ajuta sa-ti refaci un program normal de somn. Timpul petrecut in pat este crescut treptat, in fiecare zi.

Stare de veghe pasiva. Scopul ei este de a reduce nelinistea legata de imposibilitatea de a adormi a insomniacilor. Tehnica presupune sa mergi la culcare la o anumita ora si sa te fortezi sa ramai treaz in loc sa-ti propui sa adormi.

Distribuiti acest articol ...Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin