Opt prejudecati despre stres

Cand vine vorba despre stres, toata lumea isi da cu presupusul – de la cat de comun este pana la cat de periculos este. Hai sa lamurim lucrurile:

Cat de rau poate fi? Cuvantul stres apare mai in toate conversatiile zilnice, desi poate deveni o grava problema de sanatate – iar oamenii sunt mai stresati decat cred. Anul trecut, un sondaj facut de Asociatia Americana de Psihologie a scos la iveala faptul ca, desi nivelurile de stres nu s-au schimbat semnificativ in ultimii ani, americanii sunt mai stresati. Iar jumatate dintre cei care au raspuns la sondaj au recunoscut ca au nevoie de ajutor.

Daca il ignori, va disparea! Este una dintre cele mai comune abordari. Ce trebuie constientizat este faptul ca stresul este periculos pentru corp si pentru starea de bine. Stresul te expune la probleme cardiace si digestive, la insomnii, la probleme cu greutatea, la tulburari de dispozitie.

Cu vointa, vei depasi momentul stresant. De cate ori i-ai auzit pe cei din jur spunand: „A, dar depaseste odata momentul” sau „Gata! Revino-ti!”. Doar ca stresul nu este ceva peste care poti trece peste. Oamenii au nevoie de mecanisme de adaptare si de schimbari in viata de zi cu zi pentru a face fata stresului.

Stresul e doar in capul tau! O alta prejudecata in privinta stresului e legata de faptul ca ar afecta doar starea de bine. Stresul este legat de sanatatea mintala prin doua cai importante: poate agrava problemele mintale existente si poate fi cauzat de probleme mintale, ca anxietatea sau depresia. Oricum, stresul are impact si asupra sanatatii fizice, desi multi dintre noi nu asociem afectiuni ca dureria in gat, tiuitul in urechi, ameteala, durerea de muschi, balonarea, durerea de cap sau tremuratul cu stresul.

Stresul este acelasi pentru toata lumea! Ca orice problema mintala, nu exista „o marime universala pentru toata lumea”. Stresul este unic pentru fiecare in parte, din acest motiv sunt si atat de variate manifestarile fizice. Fie ca te stresezi din motive financiare, din cauza carierei, a relatiei sau daca sa inviti prieteni la cina sau nu, declansatorii stresului sunt unici pentru tine. Din acest motiv si reactionam diferit. Unii au reactii emotionale, altii fizice si sunt altii la care reactia este combinata.

Stresul este motivant! Cercetatorii au demonstrat ca cea mai buna motivatie este imboldul interior, nu cel extern. Stresul este motivant pe termen scurt. A-ti fixa tinte, a-ti da seama cum sa depasesti diferite obstacole si a te stradui sa te depasesti sunt lucruri stimulante, dar nu sunt acelasi lucru cu stresul. Daca cunosti pe cineva care a izbandit sub presiune, considera a avut succes in ciuda stresului si nu datorita lui.

Stresul iti face bine! Daca putin stres in anumite situatii poate fi benefic, cum ar fi emotiile dinaintea unei prezentari, a unui discurs, care ajuta persoana in cauza sa fie atenta si sa se simta energizata, este periculos sa pui intr-o lumina pozitiva toate tipurile de stres. Cand stresul ajunge sa-ti afecteze sanatatea in general, activitatea la locul de munca, interactiunea cu familia, este cazul sa ceri ajutor. Daca stresul este constant si se prelungeste, devine cronic.

Stresul este inevitabil! Viata vine cu portii inevitabile de stres, dar n-ar trebui sa ajungem sa ne stresam doar pentru ca suntem in viata.  Cand esti constient care iti sunt factorii de stres, poti sa-ti faci planuri si sa-ti iei masuri de protectie impotriva stresului.

Stresul este o alegere! Cateodata alegerile pe care le facem pot aduce putin stres in viata noastra, dar este periculos sa credem ca stresul este o alegere. Poate tie iti este de ajuns sa-ti spui sa nu te stresezi, in timp ce altcineva se streseaza indiferent de incurajarile pe care le primeste.

Distribuiti acest articol ...Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin