Șase secrete care te ajută să înveți mai ușor

Învăţarea activă, prin folosirea diagramelor, şi împărţirea în timp a informaţiilor sunt considerate printre cele mai eficiente metode de învăţare de către psihologii Mark McDaniel şi Henry Roediger, autori ai cărţii „Make It Stick: The Science of Successful Learning”.

Mai mult, Mark McDaniel dezvăluie şi şase secrete care te pot ajută să înveţi mai uşor.

1. Nu reciti doar notiţele! Cercetările au arătat că dacă apelezi la această metodă nu vei şti mai mult decât cei care le citesc o singură dată. Când citeşti de mai multe ori ai senzaţia că ai înţeles şi învăţat informaţia şi nu mai eşti atât de atent ca la prima lectură.

2. Testează-te singur! După o primă lectură, este bine să îţi pui cât mai multe întrebări sau să răspunzi la întrebările din manual pentru a vedea cât ai reţinut. Astfel vei şti pe ce anume va trebui să insişti pentru a învăţa mai bine şi vei sedimenta informaţia pe care ai reţinut-o deja.

3. Leagă informaţiile între ele! Când citeşti a doua oară poţi caută conexiuni între informaţii pentru a le reţine mai uşor pe cele noi.

4. Apelează la diagrame! Te vor ajută foarte mult la memorare.

5. Foloseşte metoda fişelor! Acestea te vor ajuta să te testezi şi să observi ce nu ai reţinut. Repetiţia este extrem de utilă, cu condiţia să nu fie mecanică.

6. Nu îngrăşa porcul în ajun! Deşi ai tendinţa de a amână momentul începerii studiului, să ştii că această metodă nu ajută deloc memoria pe termen lung. Vei reţine informaţia pentru ziua examenului, dar o vei uită curând. Specialiştii consideră că cel mai bine este să împărţi materia pe zile.

Distribuiti acest articol ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin