Manifestările hiperactivității la copii

Hiperactivitatea la copii sau ADHD este o afecţiune comportamentală, de natură neurobiologică, destul de frecvent întâlnită la copii şi adolescenţi.

Orice copil poate avea stări de lipsă de atenţie, impulsivitate sau hiperactivitate, dar copilul cu ADHD prezintă aceste simptome şi comportamente mai frecvent şi mai sever decât copiii de aceeaşi vârstă. ADHD apare la copiii de şcoală, debutând în jurul vârstei de 6-7 ani şi continuă până în perioada de adult.

Hiperactivitatea la copii este însoţită de o serie de simptome. Fără prezenţa lor, nu putem spune că un copil este hiperactiv. Nu orice copil agitat este şi hiperactiv. Simptomele hiperactivităţii îl pot afecta destul de serios pe copil atât în viaţă de familie, cât şi în societate, respectiv în relaţia cu prietenii sau cu colegii.

Iată câteva dintre simptomele prin care se manifestă hiperactivitatea în cazul copiilor:

– Lipsa de concentrare, dificultăţi în menţinerea atenţiei în timpul îndeplinirii sarcinilor sau la joacă
– Agresivitatea neobişnuită
– Impulsivitatea
– Pierderea frecvenţa a obiectelor utile
– Dificultăţi în organizarea sarcinilor şi activităţilor
– Imposibilitatea de a duce la capăt instrucţiuni sau de a le urmări.
– Atenţie, sunt factori care contribuie la accentuarea formelor de manifestare ale hiperactivităţii, precum: diverşi factori de mediu, stresul, relaţiile cu familia, presiunile la care poate fi supus în mod inconştient copilul.

Însă, oricare ar fi cauzele hiperactivităţii copilului, părinţii trebuie să încerce depistarea cauzei reale a acestui tip de comportament. Orice bănuială, cât de mică, ar avea părinţii asupra unei posibile diagnosticări cu ADHD, nu trebuie lăsată la voia întâmplării. Este recomandat apelul la specialist, astfel încât copilul va fi diagnosticat corect.

 

 

Distribuiti acest articol ...Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin