Insomnia în Despresie și Anxietate

Problemele legate de somn atrag dupa ele depresia. Asa ca, daca suferi de insomnie si ceri ajutorul medicilor, ai mari sanse sa scapi si de depresie. Cum iti poti da seama daca lipsa somnului te-a adus intr-o stare depresiva? Nimic nu reuseste sa-ti mai starneasca interesul, nu ai pic de energie, ti-a scazut pofta de mancare, esti agresiva verbal sau chiar fizic, resimti dureri care nu au nici o explicatie medicala.

Insomnia, dacă durează de mai mult timp și are un impact negativ mare asupra funcționării unui om, poate facilita în timp apariția simptomelor de depresie și anxietate.

Insomnia este relaționată cu activarea crescută a minții și a corpului.

Anxietatea duce la accelerarea metabolismului și astfel la o stare de activare care este incompatibilă cu adormitul. În acest fel nu se secretă nici melatonina, un hormon produs de corpul nostru care are rol în reglarea ciclului somn-veghe. Astfel, este greu să adormim atunci când simțim frică, deoarece corpul nostru se pregătește pentru luptă sau fugă. Încep apoi să ne vină tot mai multe gânduri în minte, vedem că nu am putut adormi, prezicem că nu vom adormi nici acum și începem să catastrofăm și să ne gândim la cât de grav este acest lucru. Și ca rezultat, anxietatea noastră se accentuează și ne împiedică să adormim, ne uităm din ce în ce mai des la ceas și ne gândim cât de puțin timp avem pentru a dormi, ne foim și ne întoarcem în pat, iar aceste gânduri și comportamente ne cresc și mai tare anxietatea. Intrăm astfel într-un cerc vicios.

Poate ți s-a întâmplat și tie să nu reusesti să dormi câteva zile la rând și să începi să îți faci griji în legătură cu acest lucru. Astfel, vei incepe să ai tot mai multe gânduri iraționale și comportamente dezadaptative în privinta somnului tău. Gândurile care îți produc anxietatea pot să apară tot mai des și să mențină cercul negativ, și astfel să îți fie tot mai greu să adormi.

Problemele de somn se pot rezolva prin schimbarea gândurile și comportamentelor pe care le avem legate de somn. În acestă direcție există metode și strategii la care poți apela și pe care le poți aplica pentru a elimina comportamentele dezadaptative legate de somn și a-ți schimba gândurile care interferează cu somnul tău. Dacă aceste probleme se mențin și îți influențează viața într-un mod negativ, sau se asociază cu anxietatea și depresia, poți căuta ajutor specializat.

Poți comanda produsele noastre de aici.

Distribuiti acest articol ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin