Fără „nu știu”, „nu cred” și „da, dar…” în cuplu

Răspunde cu Da sau Nu la următoarea întrebare: Când îţi ieşi din fire, spui absolut tot ce-ţi trece prin cap, fără să ţii cont de nimeni şi nimic, iar apoi regreţi că ai deschis gură?

Bineînţeles că Da. Şi bineînţeles că, în astfel de cazuri, specialiştii ne recomandă să ne păstrăm calmul şi să ne alegem cu grijă cuvintele, deoarece acestea au puterea de a dărâma o relaţie într-o fracţiune de secundă. Uşor de spus, greu de făcut, nu-i aşa?

Aparent, există în limba română multe cuvinte care, chiar dacă nu sunt jignitoare, agresive sau sunt spuse pe un ton domol, pot dărâma la fel de uşor o relaţie.

Ce cuvinte nu trebuie adresate partenerului

Modul de adresare nu trebuie să fie neapărat unul agresiv sau să îl jignim direct, ca să îl îndepărtăm. Există cuvinte pe care mulţi nu le băgăm în seamă, dar care pot genera acuze nefondate sau chiar pot denota imprecizie, condiţionare sau pesimism.

Cuvinte precum „poate”, „oarecum”, „parcă”, „dacă”, la fel ca şi negaţiile de tipul „nu ştiu”, „nu cred”, sădesc şi cresc în partener, mai repede decât putem crede, sentimentul de incertitudine.

Mai mult decât atât, asocierea unor fraze cu conţinut pesimist cu unele cuvinte precum „imposibil”, „dificil”, „greu”, „niciodată”, „definitiv” poate induce o stare de alertă, chiar de panică, sau o stare de tristeţe care poate merge până la instalarea unei depresii reactive.

Specialiştii recomandă, atunci când partenerul are nevoie de sprijinul şi confirmarea noastră – şi nu numai în această situaţie –, să evităm formulă „da, dar…”, care înseamnă de fapt „nu”, şi poate duce la scăderea simei de sine şi la nevoia de a cauta susţinere şi confirmare în altă parte.

Foloseşte mai des „simplu”, „uşor”, „frumos”, „plăcut” sau… „te iubesc”

Cuvinte pozitive precum „simplu”, „uşor”, „frumos”, „plăcut”, „perfect”, „absolut” au o putere benefică pentru organism, deoarece asociate cu evenimente frumoase, pot detensiona situaţia şi declanşează senzaţia de securitate şi protecţie a ambilor parteneri. Asta se întâmplă deoarece aceste cuvinte sunt încărcate de energii pozitive, iar mintea noastră reacţionează la ele prin secreţia de endorfine în tot corpul.

Pe lângă cuvintele de încurajare, obligatorii pentru o relaţie sănătoasă, mai sunt câteva elemente care nu trebuie să lipsească din viaţa de cuplu, precum: timpul acordat partenerului, daruri simbolice, mici servicii şi mângâierile fizice.

 

Distribuiti acest articol ...Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin