
Dacă până acum credeai că între dimensiunea creierului şi gradul de inteligenţă ar fi vreo legătură, ei bine, te-ai înşelat. Specialiştii susţin că, de fapt, nivelul de inteligenţă este mai degrabă legat de felul în care este structurat creierul.
O echipa internaţională, coordonată de Universitatea din Viena, a realizat un studiu care încearcă să clarifice controversele pe care le-a iscat acest subiect până acum. Cercetătorul Jacob Pietschnig şi colaboratorii săi consideră că „excitarea cortexului, a mezencefalului (creierul mediu) şi a creierului mic şi realizarea unei legături bune între materia albă şi cea cenuşie sunt mai importante decât dimensiunea masei cerebrale în sine”.
Cercetătorii au analizat 88 de studii pe acest subiect, bazate pe 8.000 de cazuri, iar rezultatele le-au publicat în revista „Neuroscience & Biobehavioral Reviews”.
Ei au observat că, deşi bărbaţii au creierul mai mare, asta nu înseamnă că au şi capacităţi cognitive superioare femeilor.
Jacob Pietschnig susţine, de altfel, că importanța structurii creierului este demonstrată şi în cazul animalelor. Chiar dacă unele dintre ele au un creier foarte mare, precum caşalotul al cărui encefal are aproape 9 kilograme, nu sunt neapărat şi extrem de inteligente.