Descopera care sunt etapele somnului

Stiai ca in cele 8 ore de somn parcurgem 4-5 etape? Mai mult, studiile au aratat ca, pe parcursul acestor cicluri de somn, creierul afiseaza mai multe modele de unde cerebrale cu caracteristice unice.

Etapa 1: Adormirea. Aceasta etapa dureaza intre 5 si 10 minute si face trecerea de la starea de veghe la cea de somn. Incet, incet incepem sa cascam si apoi sa adormim.

Etapa 2: Somn usor. Dureaza intre 5 si 15 minute. In aceasta etapa auzim ce se petrece in jur, dar nu putem reactiona. Inima si respiratia isi reduc frecventa, iar temperatura corpului scade.

Etapa 3: Somn profund. Dureaza intre 45 si 60 de minute. In aceasta etapa nu mai auzim nimic, muschii corpului sunt relaxati. Aceasta este perioada de somn care ne incarca cu energie pentru a ne simti in forma dimineata.

Etapa 4: Somn paradoxal. Dureaza intre 5 si 15 minute. Visam, iar creierul este activ. Aceasta etapa se numeste somn REM (rapid eye movement). Inima bate rapid, respiratia este accelerata, presiunea arteriala crescuta. Spre dimineata, dureaza mai mult pentru ca intensitatea viselor este mai mare atunci. Bebelusii petrec aproape 50% din somn in faza REM, adultii aproximativ 20%.

Distribuiti acest articol ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin