Cum sa dormi bine la varsta a treia

Un nou-nascut doarme in general intre 16 si 20 de ore pe zi, un adolescent 9 ore, iar un adult 8 ore. Ce se intampla cand ajungem la varsta a treia?

Si la aceasta varsta, somnul este extrem de important, chiar daca apar transformari cauzate de schimbarile hormonale si de rimt circadian. Pe masura ce imbatranim, adormim mai greu, somnul nu mai este la fel de profund si tocmai de aceea ne trezim de multe ori pe parcursul noptii. Toate aceste modificari sunt cauzate de scaderea din organism a nivelului hormonului de crestere si al melatoninei si produc si schimbari in ce priveste obiceiurile de somn: adormim mai devreme seara si ne trezim mai repede, iar uneori simtim nevoia sa dormim la pranz pentru a compensa orele mai putine de somn din timpul noptii.

Astfel, somnul insuficient ne face sa ne simtim obositi pe parcursul zilei, fara chef si cu o stare de spirit proasta. In plus, studiile sustin ca  insomniile cresc riscul de a dezvolta afectiuni precum diabetul, obezitatea sau boli cardio-vasculare.

– Ce ar trebui sa faci ca sa dormi mai bine:
– Daca esti fumator, cel mai bine ar fi sa renunti sau macar sa nu fumezi inainte de culcare.
– Nu bea cafea cu cel putin 3 ore inainte de a te baga in pat.
– Consuma suficiente lichide pe parcursul zilei.
– Daca obisnuiesti sa dormi la pranz, cel mai bine ar fi ca asta sa se intampla inainte de ora 17.00. Ba mai mult, daca poti, indicat ar fi chiar sa renunti la acest obicei.
– Creeaza-ti o rutina inainte de culcare. Astfel, iti vei pregati organismul pentru somn.

Distribuiti acest articol ...Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin