Cum să îți menții creierul în formă

Cu cât sunt mai sănătoase obiceiurile tale zilnice, cu atât mai uşor va fi pentru celulele nervoase să funcţioneze şi să se regenereze. Toate acţiunile tale din decursul unei zile se vor răsfrânge asupra activităţii tale cerebrale.

Având o masă de aproximativ 1,5 kilograme, creierul uman consumă aproximativ 20% din energia corpului tău. Orice activitate pe care o faci indiferent de cât de amplă sau nu este ea, creierul este parte funcţională, iar anumite activităţi precum cititul, conversaţiile, meditaţia par a fi de un real folos pentru bună funcţionare a celulelor nervoase.

Gândurile şi emoţiile afectează creierul

Regenerarea creierului presupune să ai o viaţă sănătoasă liniştită şi cu activităţi care să stimuleze capacităţile sale naturale. Stresul de zi cu zi, gândurile negative, acţiunile şi obiceiurile nesănătoase îngreunează buna funcţionare cerebrală.

Astfel că exerciţiile fizice făcute în mod constant, indiferent că este vorba de o simplă plimbare de 30 de minute pe zi sau o oră la sală, vă ajută creierul să se bucure de un aport crescut de oxigen. Stimularea producţiei de endorfine eliberate în timpul activităţilor tale preferate sunt responsabile de buna dispoziţie care ajută la consolidarea structurii nervoase a organismului uman.

Indiferent că îţi place să alergi, să dansezi, să mergi cu bicicleta, aceste activităţi reprezintă o doză de sănătate curată.

Creierul trebuie lucrat în fiecare zi prin diverse activităţi. Învaţă să mergi pe bicicletă dacă nu ai făcut-o până acum, călătoreşte, socializează, învaţă o limbă străină.

Alimentaţia nesănătoasă, cel mai mare duşman al creierului

Mâncarea bogată în grăsimi săturate, cea de tipul fast food, semipreparatele sau mâncarea în care predomină făinoasele în combinaţii cu diverse sosuri nu fac nimic altceva decât să îngreuneze activitatea cerebrală şi procesul de regenerare a celulelor nervoase.

Încearcă să te bazezi pe o alimentaţie slab calorică care să îţi aducă aportul nutrițional corespunzător activităţilor tale. Asigură-te că îi furnizezi şi o doză de energie şi consumă dimineaţa un fruct sau o porţie de ciocolată neagră sau o lingură de miere cu lămâie. De asemenea nu trebuie neglijate produsele cu un conţinut ridicat de Omega-3, poţi opta pentru pește o dată pe zi sau cel puţin de 3-4 ori pe săptămână.

Sexul şi meditaţia susţin sănătatea cerebrală

Ambele activităţi ajută la eliminarea stresului şi produc hormonii cunoscuţi sub denumirea de serotonină, dopamină şi oxitocină. Aceşti hormoni au un efect benefic asupra celulelor nervoase ajutând considerabil la formarea de noi celule.

În plus, meditaţia te ajută să-ţi dezvolţi atenţia, memoria, concentrarea şi totodată să te bucuri de un somn mai bun.

Relaxarea sistemului nervos după o zi haotică la muncă este vitală pentru a-ţi menţine creierul mereu tânăr şi în mişcare.

 

Distribuiti acest articol ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin