Cum ne afecteaza trecerea la ora de iarna

Trecerea la ora de iarna ti-a dat peste cap ritmul zilnic? Ei bine, specialistii avertizeaza ca modificarea orei de trezire duce la cresterea activitatii sistemului nervos simpatic si, astfel, la dereglarea ritmului circadian (somn-veghe).

Un studiu realizat in 2012, la care au participat peste 3.000 de adulti din Marea Britanie, a aratat ca schimbarea orei in luna octombrie duce la scaderea calitatii somnului. Acesta este motivul pentru care multi dintre noi ne simtim obositi, ne enervam mult mai usor si ne confruntam cu insomnii chiar si doua saptamani dupa trecerea la ora de iarna.

Scurtarea zilei ne afecteaza si din punct de vedere emotional, iar unii dintre noi putem experimenta de la stari de tristete la depresie.

Mai mult, specialistii considera ca schimbarea orei poate duce si la instalarea asteniei de toamna, care afecteaza in special femeile cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani.

De asemenea, se pare ca, odata cu trecerea la ora de iarna, creste si riscul de accidente, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Texas A&M, citat de yahoo.com. Chiar daca somnul tau nu a avut de suferit, organismul are nevoie de cateva zile pentru a se adapta la schimbare, iar in aceasta perioada, din cauza starii de oboseala, simturile nu vor mai fi la fel de ascutite.

 

Distribuiti acest articol ...Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin