Studiile sunt foarte clare: a te menţine hidratat este unul dintre cele mai sănătoase obiceiuri. Iată cum corpul şi mintea ta funcţionează mai bine atunci când bei apă, conform rd.com.
1. Nivelul de energie. „Apa este o necesitate pentru bunăstarea organismului la nivel celular”, afirmă Ronald Navarro, medic ortoped şi chirurg în medicină sportivă la Institutul Kaiser Permanente South Bay Medical Center din Harbor City, California. Fiecare celulă conţine apă şi se hrăneşte cu apă. Atunci când suntem deshidratați membranele celulare devin mai puţin permeabile, împiedicând fluxul hormonilor şi a substanţelor nutritive ce previn producerea toxinelor ce cauzează leziuni la nivel celular. De aceea, atunci când suntem deshidratați avem mai puţină energie şi intervine senzaţia de oboseală, conform unui studiu publicat în revista Nutrition Review.
2. Memoria. Creierul nostru depinde de hidratare pentru a da cel mai bun randament. Toate sinapsele şi neuronii necesită un nivel corespunzător de apă pentru a funcţiona corect. Unul dintre cei mai buni indicatori ai declinului memoriei şi performanţei mentale este nivelul de hidratare, arată un studiu de specialitate publicat în revista „The European Journal of Clinical Nutrition”.
3. Atenţia. Aşa cum se întâmplă şi în cazul privării de somn sau a unei alimentaţii nesănătoase, deshidratarea poate declanşa o serie de reacţii în organismul, chiar şi la nivelul creierului. Chiar şi cea mai ușoară formă de deshidratare afectează modul în care creierul procesează informaţia, precum şi capacitatea de concentrare, conform unei cercetări publicate în jurnalul de specialitate „Nutrients”.
4. Puterea. Dacă vi s-a întâmplat să vă simţiţi rău în timpul unui antrenament, una dintre posibilele cauze este deshidratarea. Cercetările sugerează că până şi o scădere de numai 2% a nivelului optim de hidratare poate provoca scăderi semnificative ale forţei şi motivaţiei, ce cresc senzaţia de oboseală. Atunci când alimentăm organismul cu necesarul de apă, muşchii noştri devin mai relaxaţi, iar energia şi performanţa sportivă sporesc, este de părere dr. Navarro.
5. Pierderea în greutate. De multe ori confundăm senzaţia de foame cu setea şi riscăm să ne supraalimentăm. „O hidratare adecvată a organismului poate suprima apetitul şi ajută, astfel, la scăderea în greutate şi la un control optim al greutăţii”, notează dr. Navarro.
6. Digestia. Mişcările peristaltice (mişcări prin care esofagul, stomacul şi intestinele se contractă, favorizând deglutiția şi apoi digestia) sunt un bun indicator al nivelului de bunăstare al organismului. De multe ori balonările sau crampele sunt semnul lipsei de hidratare adecvată. „Oamenii care beau suficientă apă au mişcare intestinală normală. Durerile ce apar la nivelul stomacului şi constipaţia sunt semne că organismul nostru nu primeşte destul de multă apă”, afirmă dr. Navarro.
7. Sănătatea tenului. Pielea este alcătuită din 30% apă, motiv pentru care are nevoie de o hidratare optimă pentru a produce noi celule şi a avea un aspect sănătos.
8. Caloriile. Majoritatea oamenilor caută întotdeauna modalităţi noi de a îşi reduce aportul zilnic de calorii. Un studiu efectuat pe 18 mii de adulţi de la Universitatea din Illinois constată că atunci când oamenii îşi măresc aportul zilnic de apă cu unul şi până la trei pahare de apă în plus fără de cantitatea pe care obişnuiesc să o consume în mod normal, aceştia reuşesc să consume cu până la 205 calorii mai puţin în fiecare zi. „Consumul de apă înaintea şi în timpul mesei poate scădea apetitul şi duce, astfel, la pierderea în greutatea. De asemenea, alegerea alimentelor cu un conţinut ridicat de apă poate ajuta organismul să îşi obţină cantitatea necesară de apă”, conform lui Dennis Cardone, profesor de medicină sportivă în cadrul institutului NYU Langone Orthopedics.
9. Temperatura corpului. „Atunci când facem mişcare corpul încearcă să îşi păstreze o temperatură normală prin intermediul transpiraţiei. În timp ce transpirăm pierdem fluidele corporale necesare şi, dacă nu ne hidratăm, riscăm să ne creştem temperatura corpului şi să declanşăm mici leziuni termice. De asemenea, o bună hidratare poate preîntâmpina accidentul vascular cerebral”, declara dr. Navarro.
10. Buna dispoziţie. Chiar şi o scădere de numai 2% a nivelului optim de hidratare poate să producă schimbări ale stării de spirit, conform cercetătorilor de la Universitatea din Connecticut. Un studiu de specialitate arată că o hidratare necorespunzătoare poate declanşa dureri de cap, senzaţia de oboseală şi indispoziţie.