Ce ne face fericiți

Înainte de a citi rândurile de mai jos, te rugăm să te gândeşti 10 secunde la ce anume te face fericit/ă. Suntem convinşi că nu veţi răspunde „Nimeni şi nimic”. Şi pentru că fericirea joacă un rol extrem de important în viaţa fiecăruia, cercetătorii din domeniul neurologiei sunt ferm convinşi că doar prin intermediul unor obiceiuri simple putem fi mult mai fericiţi, relatează time.com.

Conform unui studiu publicat recent, tot ce trebuie să facem este să ţinem cont de lista următoare. Ce ne face cu adevărat fericiţi? Aceasta este întrebarea la care Alex Korb, un cercetător din domeniul neurologiei, din cadrul UCLA, a găsit răspunsul. Acesta a conceput o listă simplă cu sugestii, având scopul de a ne face mai fericiţi cu fiecare zi.

1. Ascultă muzica din cele mai fericite momente din viaţă. Liniile melodice au un impact impresionant asupra creierului, amintindu-ne de locuri în care am mai auzit acele melodii specifice. „Să presupunem că perioada liceului a fost cea mai fericită. Dacă începi să asculţi melodii pe care le fredonai atunci, vei ajunge să te conectezi cu acele momente fericite, reuşind să aduci în prezent o parte din sentimentele respective”, a declarat Korb pentru time.com.

2. Zâmbeşte şi poartă ochelari de soare. De multe ori, creierul nostru primeşte informaţii diverse şi nu ştie cum să reacţioneze, astfel că se orientează după diverse indicii, fenomen denumit „biofeedback”. De exemplu, atunci când suntem fericiţi avem tendinţa de a zâmbi, iar atunci când zâmbim creierul poate să perceapă acest lucru spunând „zâmbesc, deci sunt fericit”. Pornind de la acest principiu, atunci când suntem abătuţi tot ce trebuie să facem este să zâmbim. „Trebuie să ne păcălim creierul până când îl vom convinge că avem motive de a fi fericiţi”, explică Alex Korb. De fapt, studiile arată că un zâmbet îi furnizează creierului o cantitate de plăcere asemănătoare cu 2.000 de batoane de ciocolată sau 25.000 $. Referitor la purtatul ochelarilor de soare, explicaţia cercetătorului este şi mai simplă: lumina puternică ne face să fim crispaţi, iar asta va transmite creierului faptul că suntem nefericiţi, stresaţi sau abătuţi. Astfel, ochelarii de soare rezolvă această problemă, lucru receptat şi de mintea noastră.

3. Gândeşte-te la scopurile tale pentru a-ţi schimba modul în care priveşti lucrurile. În momentul în care te simţi stresat este important să te gândeşti la planurile tale pe termen lung. Acest lucru îi va transmite creierului un simț al controlului asupra lucrurilor din jur şi va duce la eliberarea dopaminei, hormonul ce produce plăcerea şi implicit fericirea.

4. Ai grijă să dormi bine. Depresia este de multe ori responsabilă şi de insomnii şi, în acelaşi timp, lipsa somnului accentuează depresia. Alex Korb ne sfătuieşte să folosim cât mai multă lumina la amiază, iar seara să o folosim cât mai puţin, pentru a-i transmite creierului că se apropie timpul de odihnă.

Distribuiti acest articol ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin