Ce facem cand adolescentii dorm putin?

Una dintre cele mai mari provocari pentru parinti este sa isi ajute copiii adolescenti sa aiba un program de somn bun pentru a evita astfel problemele de concentrare, atentie si memorare care pot aparea din cauza tulburarilor de somn.

Specialistii sustin ca adolescentii au nevoie de 8-9 ore de somn pe noapte. Mai ales in perioada de crestere, lipsa somnului afecteaza sistemul imunitar, poate duce la obezitate si chiar la stari depresive. Tocmai de aceea problemele legate de somn nu trebuie ignorate.

De ce nu dorm adolescentii suficient? In aceasta perioada, ritmul circadian se schimba, iar tinerii simt nevoia sa adoarma si sa se trezeasca mai tarziu. Din pacate, aceasta modificare intra in conflict cu programul lor zilnic, care include foarte multe activitati: scoala, iesiri cu prietenii, sport, timp petrecut la calculator.

Ce poti face?

– Daca observi ca problemele cu somnul nu sunt ocazionale, atunci ar fi bine sa ii explici copilului despre importanta odihnei si despre efectele pe care le poate avea privarea de somn.
– Daca nu face sport, incurajeaza-l sa gaseasca unul care sa ii placa. O partida de fotbal sau o plimbare cu bicicleta il vor ajuta sa adoarma mai usor.
– Urmareste timpul pe care il petrece la calculator sau la televizor in special seara si ofera-i alternative de petrecere a timpului liber seara.

Distribuiti acest articol ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin