Alimente pentru sănătatea creierului

Este important să avem grijă de sănătatea creierului, pentru a ne proteja şi restul organismului de diverse afecţiuni.

Alimentaţia joacă un rol important în menţinerea sănătăţii creierului. Descoperă ce alimente ar trebui să facă parte din dieta ta obişnuită.

1. Sucul de rodii

Rodia este unul dintre alimentele cu cea mai mare concentraţie de antioxidanţi, substanţe care protejează creierul şi organismul de acţiunea nocivă a radicalilor liberi.

Studiile arată că rodia diminuează nivelul de stres, încetineşte îmbătrânirea, previne cancerul, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, îmbunătăţeşte memoria şi puterea de concentrare.

2. Fasolea

Indiferent ce soi de fasole alegi, albă, roşie, verde sau neagră, poţi fi sigur/ă că îţi vei ajută creierul să fie sănătos mult timp de acum încolo. Fasolea este o sursă excelentă de carbohidraţi complecşi, care reglează nivelul de zahăr din sânge şi stimulează creierul să funcţioneze la capacitate maximă.

Pe lângă carbohidraţi, fasolea conţine şi vitamina C, vitamina A, calciu, fier, potasiu şi proteine, substanţe esenţiale pentru sănătatea creierului și a organismului.

3. Afinele

Micile boabe de afine conţin cantităţi uriaşe de antioxidanţi, vitamine şi minerale pe care creierul tău le adoră. Consumate proaspete sau sub formă de suc, afinele protejează inima de bolile cardiovasculare, previn diabetul zaharat, susţin memoria şi te ajută să te concentrezi mai bine.

Studiile arată că dacă te obişnuieşti să consumi regulat afine, în porţii mici, scazi considerabil riscul de a suferi de demenţă sau de Alzheimer mai târziu în viaţă.

4. Seminţele şi fructele oleaginoase

Seminţele, indiferent dacă sunt de dovleac, de floarea soarelului, de in sau de susan, şi fructele oleagionase (nuci, alune, migdale, fistic) au în conţinutul lor o cantitate importantă de vitamina E, substanţă despre care cercetătorii spun că poate preveni declinul cognitiv datorită faptului că menţine sănătatea creierului.

5. Cerealele integrale

Orzul, ovăzul, bulgurul, quinoa, hrişca, orezul brun sunt doar câteva cereale integrale pe care medicii ţi le recomandă dacă vrei să ai grijă de sănătatea creierului. Bogate în fibre şi vitamine, cerealele integrale previn înfundarea arterelor şi astfel te protejează de boli precum accidentul vascular cerebral.

6. Avocado

Cu o cantitate generoasă de acizi graşi esenţiali omega-3, fructul de avocado s-a transformat într-un apărător al sănătăţii creierului.

Consumă-l săptămânal şi vei observa că ai o memorie mai bună, te concentrezi mai bine asupra sarcinilor pe care le întreprinzi şi îţi fereşti organismul de bolile asociate unui nivel crescut de colesterol în sânge.

7. Ceaiul alb şi ceaiul verde

Atât ceaiul alb, cât şi ceaiul verde conţin catehine, antioxidanţi care îmbunătăţesc sănătatea inimii şi a creierului. Studiile realizate în ultimii ani arată că ceaiul alb şi cel verde stimulează activitatea creierului, îmbunătăţesc memoria şi puterea de concentrare, precum şi starea de spirit.

Tu obişnuieşti să consumi aceste alimente care menţin sănătatea creierului?

 

Distribuiti acest articol ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin