Ținutul de mână reduce stresul

Te-ai gândit vreodată că atunci când îţi ţii de mână copilul sau partenerul nu îţi manifeşti doar afecţiunea, ci îl ajuţi să fie mai puţin stresat? Acest gest, aparent banal, apare în mod instinctiv atunci când vrem să oferim alinare sau încredere cuiva şi are drept efect scăderea anxietăţii, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii canadieni de la Queen’s University din Kingston (Ontario).

Aceştia au studiat efectele pe care le are acest gest în cadrul relaţiei mamă-fiică, mai exact atunci când fiicele urmau să susţină o prezentare în public. Cercetarea a urmărit felul în care se modifică gradul de stres, cu ajutorul măsurării activităţii electrice a pielii şi a producerii transpiraţiei.

S-au luat în considerare două situaţii: una în care mama îşi ţine fiica de mână şi cealaltă în care mama nu face acest gest. Atât mamele, cât şi fiicele au trebuit să completeze, înainte de experiment, un chestionar care avea drept scop evaluarea relaţiei dintre ele. Astfel, s-a observat că, indiferent de relaţia dintre mamă şi fiică, contactul fizic le ajută pe amândouă să îşi gestioneze mai bine stările de stres.

Atunci când nu se ţineau de mână, s-a constatat că prezenţa mamei a dus la scăderea anxietăţii, dar numai în cazurile în care între mamă şi fiică exista o relaţie bună. Contactul fizic, în schimb, ajută la diminuarea stresului şi a anxietăţii chiar şi atunci când relaţia dintre cele două nu este bună pentru că acest gest ajută la calmarea amândurora.

De altfel, oamenii de ştiinţă numesc acest fenomen „împărţirea încărcăturii emoţionale“.

Distribuiti acest articol ...Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin