Stresul la adolescenți. Câteva sfaturi

Dificultăţi de învăţare, un examen greu precum Bacalaureatul, probleme de integrare în  grup, dorinţa de a fi cool şi acceptat de colegi, probleme sentimentale sau legate de aspectul fizic, relaţia cu familia, abuzul fizic şi/sau emoţional, divorţul părinţilor sunt tot atâtea motive care pot conduce la stres şi chiar la depresie în rândul adolescenţilor.

Stresul poate veni aşadar:

  • De la părinţi: „Nu mă dezamăgi”, „Trebuie să fii cel mai bun”, „Grăbeşte-te”, „Nu mai piede vremea şi apucă-te de învăţat”, „Nu te mai băga în belele”, „Încearcă să-ţi faci prieteni” etc.
  • De la prieteni: „Încearcă şi tu. Nu fi fraier”, „Nu ieşi cu ei. Sunt loseri”, „Ce e cu tricoul asta?”, „Eşti gras. Nu mai mânca” etc.
  • De la tine însuţi: „Trebuie să slăbesc, să arăt bine”, „Nu-mi plac hainele mele”, „Trebuie să înscriu mai multe goluri”, „Trebuie să le demonstrez alor mei că nu mai sunt un copil”, „Oare mă place? Trebuie să o cuceresc” etc.

Iată câteva sfaturi care te vor ajută să controlezi stresul:

  1. Fă tot posibilul să dormi bine. Este greu să te odihneşti mai ales în preajma examenelor, dar există câteva lucruri pe care le poţi face pentru a avea un somn odihnitor. Nu învăţa şi nu face nimic din ce te-ar putea stresa cu o oră înainte de a te băga în pat. Renunţă la telefon, televizor sau calculator şi foloseşte o lumină apropiată de lumina zilei. Nu te panica dacă nu adormi, ci imaginează-ţi că eşti în vacanţă şi că te bucuri de soare şi prieteni.
  2. Nu sări peste mese. Creierul are nevoie de mâncare, pentru a funcţiona în parametrii doriţi. Între mese poţi consuma nuci, alune, fructe sau brânză.
  3. Închide-ţi telefonul pentru câteva momente în fiecare zi. Reţelele sociale te ajută să te simţi parte din grup, dar în acelaşi timp te împiedică să te relaxezi.
  4. Nu renunţa la lectura de plăcere. Asta te va ajuta să te relaxezi şi să uiţi de griji. În plus, vei adormi mai uşor.
  5. Găseşte-ţi un hobby. Chiar dacă ai foarte mult de învăţat şi crezi că nu-ţi mai rămâne timp pentru nimic, nu uita că şi creierul are nevoie de pauze. Iar hobby-urile te ajută să uiţi de griji şi să te destresezi.
  6. Cere ajutor atunci când simţi că nu poţi gestiona problemele pe care le ai. Întotdeauna vei găsi un adult dispus să te asculte şi să te ajute.
Distribuiti acest articol ...Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin