Cum se comportă bărbații și femeile când sunt stresați

În ultimii ani auzim tot mai des cuvântul stres fără să ştim foarte bine care sunt efectele sale asupra organismului nostru şi fără să ne întrebăm dacă ne afectează în egală măsură pe toţi, bărbaţi şi femei.

Se pare că cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii se comportă extrem de diferit atunci când se confruntă cu unul dintre duşmanii cei mai de temut ai acestor vremuri: stresul.

Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Viena, Universitatea din Freiburg, în colaborare cu International School for Advanced Studies din Trieste, a scos la iveală faptul că, atunci când sunt stresaţi, bărbaţii au tendinţa de a deveni mai egocentrici şi nu mai fac diferenţa între emoţiile lor şi ale celor din jur.

Spre deosebire de aceştia, femeile stresate sunt mai empatice şi mai sociabile.

Atunci când au iniţiat acest studiu, cercetătorii s-au gândit că, în perioadele stresante, oamenii au tendinţa de a deveni mai egocentrici. Aceasta este, de altfel, o reacţie firească pentru că diminuează încărcătura emoţională pe care o provoacă stresul.

Aşteptările lor au fost însă înşelate în ceea ce le priveşte pe femei, această tendinţă probându-se doar în cazul bărbaţilor, care au reprezentat jumătate din subiecţii incluşi în studiu.

Studiul a demonstrat că femeile, cu cât sunt mai stresate, caută tot mai mult sprijin exterior şi sunt mult mai interesate să interacţioneze cu oamenii.

Distribuiti acest articol ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin