Care sunt cauzele extenuării?

Simțim extenuarea prin stările de oboseală, letargie și sensibilitate la orice factor extern de stres. Aceasta poate fi atât fizică, cât și psihică și, de cele mai multe ori, aceste două condiții sunt strâns legate una de cealaltă. Dacă suntem epuizați fizic pentru o perioadă îndelungată, vom obosi și psihic, iar dacă avem perioade lungi de stres psihic, acestea se vor somatiza în stări fizice de extenuare, slăbiciune generală, indiferență sau inabilitatea de a ne concentra.

Dacă organismul începe să ne dea aceste semne, înseamnă că nu mai putem funcționa la capacitatea maximă și ar trebui să investigăm cauzele de bază. De cele mai multe ori, stările de epuizare provin din factori evidenți sau din probleme relativ minore, care vor fi ușor de remediat. Ocazional, însă, aceste manifestări își pot avea cauzele în afecțiuni mai serioase. Iată cele mai des întâlnite cauze ale stărilor de epuizare:

Anemia feriprivă (deficitul de fier) este una din cele mai comune cauze pentru care ne simțim obosiți. Este caracterizată de insuficiența de hematii care să ajute circulația oxigenului către țesuturi și organe. Această problemă de sănătate afectează în jur de un bărbat din 20 și femeile care trec prin menopauză, însă cel mai des se întâmplă femeilor în perioada de menstruație sau femeilor însărcinate. În mod caracteristic, persoanele cu această afecțiune nu vor avea energia necesară pentru a îndeplini sarcinile zilnice, se vor simți extenuate foarte rapid și își vor simți mușchii foarte grei. Se poate diagnostica simplu, prin teste de sânge și poate fi remediată prin alimentația cu mâncăruri bogate în fier sau prin suplimente.

Sindromul oboselii cronice sau encefalomielita mialgică este caracterizată printr-o stare de epuizare severă, care durează minim 6 luni. În mod tradițional, vor exista și alte simptome ale afecțiunii, cum ar fi gâtul și mușchii inflamați, migrene sau dureri ale articulațiilor.

Apneea de somn este o afecțiune a aparatului respirator, definită prin pauze respiratorii repetate, frecvente în timpul somnului. Dificultatea în a respira se concretizează în treziri în timpul nopții și stări de oboseală a doua zi. Această stare poate rezulta în sforăit și în scăderea nivelului de oxigen din sânge. Este cel mai des întâlnită la bărbații obezi, de vârsta a doua, iar cauza principală a afecțiunii este chiar lipsa orelor necesare de somn. Alcoolul sau fumatul înrăutățesc simptomele. Un bun indice al necesității de somn a organismului este chiar vârsta și este important să știi câte ore de somn ai nevoie în funcție de ani.

Anxietatea este o stare normală. Ne ajută atunci când simțim că suntem în pericol și ne determină să depășim obstacolele. Problema intervine atunci când începem să avem stări constante de anxietate, ce ne afectează viața zilnică. Persoanele care resimt această afecțiune vor fi îngrijorați, irascibili și, adeseori, se vor simți obosiți.

Depresia ne poate scurge de energie, pe lângă sentimentul de tristețe cronică, pe care ni-l furnizează. Aceasta ne poate întrerupe nevoia de somn și ne poate trezi devreme dimineața, lucruri care ne fac să fim epuizați pe parcursul zilei. Este bine să comunicăm aceste simptome unui specialist atât în cazul depresiei, cât și al anxietății, pentru a ne putea echilibra regimul de viață.

Ca regulă generală de viață, dar în mod special, atunci când suferim de unul dintre simptomele mai sus menționate, este bine să avem grijă ce mâncăm și să facem efort fizic mai des. Încorporează o dietă sănătoasă și un regim de exerciții fizice constante și vei începe să simți ameliorări ale afecțiunilor și o bunăstare generală a fizicului și psihicului tău.

Distribuiti acest articol ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin